Kontrola docisku SKIL: mniejszy nacisk, efektywniejsze szlifowanie

Czy rano często pijasz świeży sok z pomarańczy? A gdy wyciskasz pomarańczę w sokowirówce, czy też masz tendencję do jak najmocniejszego dociskania owocu, ponieważ wydaje Ci się, że w ten sposób szybciej otrzymasz więcej soku? Tak naprawdę jest dokładnie odwrotnie. Zbyt silnie naciskanie na owoc spowalnia pracę silnika sokowirówki, tak więc nie może ona działać poprawnie. Co to ma wspólnego ze szlifowaniem?

Cóż, prawda jest taka, że ludzie robią to samo podczas szlifowania. Myślą, że przy silniejszym nacisku szlifierka będzie usuwać materiał szybciej.

Ale tak naprawdę jest dokładnie odwrotnie. Silnik szlifierki blokuje się, a urządzenie nie pracuje jak należy. Co więcej, podczas takiej pracy odczuwa się zmęczenie, którego efektem są bolące ręce i nadgarstki.

Dlatego SKIL wprowadził funkcję kontroli docisku w swoich szlifierkach. Funkcja opiera się na bardzo prostej zasadzie. Nasze szlifierki mają 4 diody: dwie zielone, jedną pomarańczową i jedną czerwoną. Reagują one na siłę nacisku wywieraną przez użytkownika. Dopóki znajdujesz się w „strefie zielonej“, szlifierka pracuje prawidłowo, a rezultat pracy jest optymalny. Zapalenie się pomarańczowej diody oznacza, że siła nacisku jest zbyt duża. Gdy zapali się czerwona dioda, musisz zmniejszyć siłę nacisku, tak aby szlifierka mogła swobodnie pracować. W końcu, po co masz się męczyć, jeśli masz szlifierkę, która powinna wykonać pracę za Ciebie?