Przycinanie bukszpanu

82% of 100%
Bukszpan to jedna z nielicznych roślin, która zachowuje swoje zielone listki przez cały rok. Jeżeli chcesz, aby bukszpan był zawsze gęsty i zachowywał nadany mu kształt, należy go przycinać w odpowiedni sposób i o właściwej porze.
  1. Kiedy jest najlepsza pora na przycinanie bukszpanu?

    Bukszpan najlepiej przycinać dwa razy do roku lub nawet nieco częściej. Na przykład, jeżeli bukszpan będzie przycinany raz do roku, nie będzie wystarczająco mocny, aby utrzymał warstwę śniegu zimą. Bukszpan można przyciąć po raz pierwszy pod koniec maja. Należy upewnić się, że najdłuższe gałązki z młodymi jasnozielonymi listkami bukszpanu urosły na długość co najmniej 5 cm. Nie należy przycinać bukszpanu, gdy jest bardzo gorąco, gdyż roślina będzie tracić wodę przez „rany” na końcach gałązek i najdalsze listki zaczną żółknąć. Jeżeli po przycięciu nastanie okres słonecznej pogody, należy podlewać go regularnie.

  2. Przygotowanie i narzędzia

    Przed przystąpieniem do przycinania należy upewnić się, że narzędzia są czyste i naostrzone. To pozwoli ograniczyć do minimum uszkodzenia liści i gałązek. Najlepiej do tej pracy nadają się nożyce do trawy, ponieważ są specjalnie przystosowane do bukszpanu. Nożyce do trawy są dużo mniejsze niż nożyce do żywopłotu i łatwiej mini manipulować, co umożliwia łatwiejsze formowanie bukszpanu. Ręczne nożyce do trawy wspaniale się sprawdzają przy drobnym przycinaniu. Przy większych pracach do wykonania lub w celu ułatwienia pracy idealnym rozwiązaniem będą elektryczne nożyce do trawy. Nożyce do żywopłotu są szybsze i wygodniejsze przy przycinaniu wysokiego bukszpanu.

     Oprócz nożyc do trawy i nożyc do żywopłotu, przydatna będzie piła ogrodowa do wycięcia grubszych gałązek przed przystąpieniem do przycinania żywopłotu. A to ze względu na stępianie się nożyc do trawy przy cięciu grubszych gałązek lub zabrudzenia piaskiem.

  3. Formowanie bukszpanu

    Masz może zasadzony bukszpan lub cały żywopłot z bukszpanu? Przed przystąpieniem do przycinania należałoby się zastanowić nad kształtem posiadanego bukszpanu. Bukszpan można łatwo formować, aby nadać mu pożądany kształt. Można przyciąć żywopłot w taki sposób, aby był prosty po bokach, ale również można go zaokrąglić u góry. Bukszpan można formować w często spotykane kształty kuliste. Można go również ciąć pod kątem lub nadawać mu jeszcze bardziej śmiałe i twórcze kształty.

  4. Przycinanie żywopłotu z bukszpanu

    Punkt 1
    Zacznij od przycięcia boków, przodu i tyłu żywopłotu. U góry powinien on być nieco węższy, aby słońce mogło docierać do całego żywopłotu. Dolna część będzie żółkła, jeżeli ma taką samą szerokość, albo nawet większą, niż część górna. 

    Punkt 2
    Po zrobieniu boków można przystąpić do przycinania górnej części. Najpierw należy ustalić pożądaną wysokość żywopłotu rozciągając kawałek sznurka między dwoma słupkami. Następnie nożycami do żywopłotu lub do trawy przycinamy żywopłot wzdłuż sznurka, aby zrobić to prosto.

    Jeżeli chcemy znacznie zmniejszyć wysokość żywopłotu, być może trzeba będzie przycinać grubsze gałązki. W takim przypadku lepiej skorzystać z piły ogrodowej do cięcia gałązek, aby nie stępić nożyc do żywopłotu lub nożyc do trawy.

    Punkt 3
    Zgrab razem przycięte gałązki i liście i wrzuć je do pojemnika na odpady zielone.

    Punkt 4
    Po przycięciu żywopłotu, należy zasilić go nawozem w celu zapewnienia optymalnego wzrostu. Do bukszpanu najlepiej nadaje się granulat z obornika bydlęcego lub drobiowego. Obornika nie należy żałować – bukszpan bardzo go lubi.

  5. Formowanie kul

    Jeżeli chcesz uformować elegancką kulę z bukszpanu, najlepiej użyć nożyc do trawy. Akumulatorowe nożyce do trawy sprawią, że praca pójdzie dużo płynniej.

    Punkt 1
    Zacznij od przycięcia górnej części kuli. Teraz ustal, jaka ma być wysokość kuli.

    Punkt 2
    Stań nad kulą i trzymaj nożyce do trawy do góry nogami. W ten sposób łatwiej formować krzywizny.

    Punkt 3
    Przycinaj formując kształt. Chodzenie dookoła kuli podczas pracy daje lepszą perspektywę i pomaga prawidłowo przycinać bukszpan.

    Punkt 4
    Sprawdzaj od czasu do czasu kulę bukszpanu okrążając ją z pewnej odległości. Sprawdź, czy proporcje są prawidłowe, i w razie potrzeby wprowadź drobne poprawki.

    Punkt 5
    Zgrab razem przycięte gałązki i liście i wrzuć je do pojemnika na odpady zielone.

Ocena

Oceń tę instrukcję krok po kroku.

Przycinanie bukszpanu

4.1
4.1 of 5

16 łącznie

  • 5
    11
  • 4
    2
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    3